Beyan Vermeme Cezası Nedir? Güncel 2022

Beyan vermeme cezası üç şekilde incelenir. Bunlardan birisi usulsüzlük cezasıdır, diğer vergi cezası ve kaçakçılık cezası. Bu üç ceza türü de beyanname göndermeme cezası cezası altında farklı nedenler ile oluşabilir.

Beyan Vermeme Cezası Nedir?

 

Vergi Usul Kanununun muhafaza ve ibraz gerekliliklerine göre beyan zorunluluğuna uymayanlara usülsüzlük cezası kesilir. bu usulsüzlük cezası kişinin yapması gerektiği şeyler yapmadığı takdirde genelde ortaya çıkar. Usulsüzlük cezasının tutarı o kadar fazla olmasa da bu cezayı işleyen kişinin siciline işleyebilir. Onun iş hayatında itibarını zedeleyebilir. Bu gibi usulsüzlüklerden kaçınmak için elektronik bildirim ve beyan zorunluluğuna mutlaka uyulması gerekmektedir.

Bu beyannameleri peki kim hazırlar? Beyan verme zorunluluğu şirket sahibine aittir. Beyannameyi ise genelde muhasebe hazırlar. Mükellef bu beyannameyi muhasebeye hazırlatır ve ardından gerekli vergi dairesine iletilir. Beyannamelerinizi kağıt ya da dijital olarak da düzenleyebilirsiniz.

 

Beyanname Gecikirse Ne OlurPin

Beyanname kısaca vergi borçlarının tutarlarının hesaplanması için gerekli bir işlemdir. Mükellefler bu beyannameleri muhasebeleriyle birlikte hazırlayıp vergi dairesine teslim etmelidirler. Beyannamenizi dijital olarak da hazırlayabilirsiniz. Teslim etmediğiniz taktirde usulsüzlük, vergi ve kaçakçılık cezası gibi suçlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Vergi Beyan Edilmezse Ne Olur?

 

Vergi beyan edilmediği taktirde bunun yargı nezdinde yaptırımları olacaktır. Her şeyden önce vergi beyan etmemenin bir suç olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Bu suçu işleyenlere de hukuksal cezalar vardır. Vergi beyan etmeyen bir kişi para ve hapis cezalarıyla karşılaşabilir. Beyan verilmemesi durumunda usulsüzlük cezaları ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Vergi beyanı bir işletme sahibinin temel yükümlülüklerinin başında gelir. Gelirinizi oluşturduktan sonra, işletmenizin muhasebesiyle görüşüp muhakkak bir vergi beyannamesi hazırlamanız gerekir. Fakat bu vergi beyanını yapmazsanız hakkınızda işlem başlatılabilir. Geliriniz hesaplanır ve çıkan vergi borcuna ek olarak bir de belli bir miktar ödenecek ceza kesilir. Gelir tutarınız üzerinden gelir vergisi tarh edilir. Ayrıca vergi ziyaı cezası kesilir.

Beyanname Gecikirse Ne Olur?

 

Elektronik ortamda size verilen süre boyunca beyannamenizi ulaştıramadıysanız kademeli olarak para cezasına çarptırılabilirsiniz. Size tanınan sürenin sonundan başlayarak 30 gün içerisinde beyan verilirse 1/10 oranında usulsüzlük cezası kesilir. Bu 30 günlük süreyi aştıysanız bir 30 gün daha tanınır. Sonraki 30 gün içerisinde beyanınızı iletirseniz 1/5 oranında usulsüzlük cezası uygulanır.

 

Vergi Beyan Edilmezse Ne OlurPin

Bu İçeriğimizi De Okuyabilirsiniz: ” İpotekli Kredi Veren İkrazat

Tüccarlar, Serbest Meslek Erbabı ve Çiftçilere Uygulanan Usulsüzlük Cezaları

 

Resmi gazetede yayınlananlara göre 2022 yılı itibari vergide usulsüzlük cezası miktarları da değişmiştir. Buna göre birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı 3400 TL’ye kadar usulsüzlük cezasına çarptırılabilirler. İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basıt usulde tespit edilenler 1700 TL. Bu bentlerde yazılı bulunanlar dışında kalanlar ise 880 TL’ye kadar özel usulsüzlük cezasına çarptırılabilirler. Mevzuat Bilgi Sistemi‘ne girerek daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Kira Gelirini Beyan Etmemenin Cezası Nedir?

 

Yasalara göre kiracılar kira bedellerini bankadan mülk sahiplerine ödemelidirler. Kira bankadan ödenmediği taktide ceza kesilir. Aynı şekilde bu kira geliri beyan edilmezse de mülk sahibine ceza kesilir. Bu ceza kira bedelinin %5’ine tekabül etmektedir. Konut kiralarında bu ceza yalnızca mülk sahibine kesilmektedir. Ancak işyeri kiralarında hem mülk sahibi hem de kiracı bu cezaya çarptırılabilir.

Konut sahibi eğer gelirini beyan etmediyse bu vergi kaçakçılığına girer. Bu tespit edilirse yatırılan her bir kira bedelinden ayrı ayrı gelirin %5’i tahsis edilir. Buna göre bir yıllık kirasını elden alan bir mülk sahibinden 12 ay için her ay aldığı kira ücretinin %5’i miktarında para cezası kesilir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Yorum yapın