Anakart Nedir? Anakartın En Önemli 3 İşlevi!

Anakart nedir? Anakart, genellikle mikroişlemciler, bellek yongaları, giriş/çıkış bağlantı noktaları ve genişletme yuvaları gibi çeşitli bileşenleri içeren bir bilgisayardaki ana devre kartıdır. Diğer tüm bileşenler için temel görevi görür ve bu nedenle bir sistemin en önemli parçası olarak kabul edilir. Yazımızda anakart hakkında detaylara yer verdik.

Anakart nedir?

Anakart nedir, tüm dahili aygıtlarını ve bileşenlerini birbirine bağlayan bir bilgisayar sisteminin temel bir bileşenidir. Sistem için bir elektrik merkezi gibi davranır ve birçok farklı parça ve özellik içerir.

Temel düzeyde, elektronik bileşenleri ve bu bileşenlerin birbirleri arasında iletişim kurmasını sağlayan konektörleri barındıran bir veya daha fazla baskılı devre kartından (PCB) oluşur. Bir anakart tipik olarak çeşitli çevre birimlerini (klavyeler, fareler, yazıcılar, monitörler gibi) ve ayrıca RAM bellek modülleri ve CPU’lar gibi diğer dahili donanımları destekler. Ayrıca bazı anakartlar, tasarımlarına bağlı olarak ses kartları veya grafik kartları gibi ek harici eklentileri de destekleyebilir.

Anakart Kullanım Alanları

Anakartlar öncelikle sıfırdan kendi bilgisayarlarını kuran hobiciler veya mevcut sistemleri yeni parçalarla yükseltenler tarafından kullanılır. Ayrıca anakart, yüksek performanslı bilgi işlem gücü gerektiren sunucular gibi ticari ürünlerde de önemli bir bileşendir.

 

Asus Prime B450M-K II Amd B450 DDR4 4400 MHz (OC) Am4 mAtx Anakart 1650 TL
Asus Prime H610M-D Ddr4 3200(OC) VGA HDMI Dp M.2 Matx 1700P 2900 TL
Asus H81M-K Intel H81 1600MHz DDR3 Soket 1150 mATX Anakart 1500 TL

 

İşletmeler, veritabanları veya büyük finansal yazılım paketleri gibi karmaşık uygulamaları çalıştırmak için anakartları kullanırlar. Oyuncular ise anakartları alanını yüksek sistem gerektiren oyunlar için kullanırlar.

Anakartın En Önemli Üç İşlevi

Anakartın en önemli üç işlevi:

 

  1. Bileşenler arasındaki iletişim, dahili aygıtlara güç sağlama ve sistem genelinde veri akışını kontrol etmedir. Öncelikle, sinyallerin USB 3.0 bağlantı noktaları veya SATA konektörleri aracılığıyla bir bileşenden diğerine geçebileceği yollar sağlayarak PC’nizin içindeki farklı parçalar arasında etkili iletişim sağlar; bu, verilerin PC’nizde bir bileşenden diğerine gecikme veya kesinti olmaksızın hızlı bir şekilde iletilmesini sağlar.
  2. İkinci olarak, PSU’nuzdan (Güç Kaynağı Birimi) veya pil takımınızdan güç sağlar, böylece bağlı tüm donanımın düzgün çalışması için yeterli enerji kaynağı vardır; bu elektrik kaynağı olmadan PC’nizin hiçbir ekipmanı açılamaz ve düzgün çalışamaz.
  3. Son olarak, verdiğiniz talimatların PC’nizin işlemcisi tarafından doğru bir şekilde yorumlanabilmesi için veri akışını kontrol eder – komutlarınızın doğru bir şekilde yerine getirilmesine izin verir; istendiğinde belirli programları yüklemek veya elektronik tablo yazılımında belirttiğiniz değerlere dayalı hesaplamaları hesaplamak vb. gibi görevler buna dahildir.

İlginizi Çekebilir: Ekran Kartı Testi Nasıl yapılır?

 

Sonuç olarak, ister toplanmış bir bilgisayar olsun ister hazır bir dizüstü/masaüstü bilgisayar olsun, anakartlar herhangi bir bilgi işlem aygıtının ayrılmaz bir parçasıdır.

Verilen talimatların işlemciler tarafından doğru bir şekilde işlenebilmesi için veri akışını kontrol etmenin yanı sıra PC ile ilgili donanımı güçlendirmek için gerekli enerji kaynaklarını sağlamanın yanı sıra sinyaller için yollar sağlayarak bileşenler arasında etkili iletişim sağlarlar.

 

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Yorum yapın